Etika Berhujah Pendapat Secara Sopan

1 minit

Template Logo
category-icon

Oleh JOSEPH TAN

Kehidupan kita penuh dengan konflik. Daripada mengelak persetujuan, kita harus belajar menggunakan teknik menyelsaikan masalah dengan baik! Walau bagaimanapun, berdebat bukan bermaksud untuk menjadi musuh – sebaliknya, kebolehan untuk berhujah adalah kelebihan untuk kita menyelesaikan sesuatu situasi daripada hanya menambahkan konflik.

Ia juga memerlukan kebijaksanaan untuk mengetahui perbezaan mengenal pasti. Kita manusia diciptakan sama, tetapi bukan semua mempunyai pemikiran dan idea yang sama. Tujuan utama menyanggah ialah untuk melontarkan idea tetapi masih mengekalkan rasa hormat pada setiap individu yang terlibat. Jika seseorang individu mengaitkan hujahnya dengan dirinya maka debat tersebut menjadi sesuatu yang peribadi.

Langkah-langkah mudah untuk berhujah dengan baik:

“Berhujah akan idea bukan menyerang identiti seseorang individu tersebut.”

Bagaimanakah anda ingin mengendalikan bahawa berhujah tidak akan melibatkan keperibadian seseorang.

Niat yang kukuh

Ramai orang memulakan perbualan mereka dengan kata-kata semangat kerana ingin melakukan sesuatu yang betul. Perhatikanlah niat mereka ketika melakukan pembentangan daripada melihat kehangatan perbincangan tersebut.

Mengakui usaha

Kita akan lebih bersemangat jika orang lain mengambil berat dan meletakkan usaha jika bersama-sama. Ia betul tetapi kita juga tidak boleh meletakkan harapan yang tinggi ini kerana ia memerlukan pengorbanan masa dan tenaga.

Perbandingan dan perbezaan

Disini adalah dimana kita dapat melihat sesuatu dengan logik jika perbalahan tersebut membandingkan dengan antara satu sama lain dan berbaloi. Namun, langkah yang ketiga ini akan gagal jika anda tidak mengawal perasaan anda, dan langkah pertama dan kedua, dimana seharusnya mewujudkan suasana saling menghormati.

Pasti akan lebih berinovasi jika kita membincangkannya dengan lebih rasa hormat. Seperti pengalaman saya, masalah inovasi tercetus bukannya kerana kekurangan kretiviti tetapi kerana kurangnya sikap saling menghormati antara satu sama lain.

 

 

Artikel ini diterbitkan di Bahasa Inggeris. Untuk berhubung dengan lebih lanjut, email editor@leaderonomics.com

Cadangan Buat Kamu