Tip Kepimpinan: Semuanya Terpulang Kepada Anda

Oleh

Roshan Thiran

19-10-2018

1 minit

Template Logo
category-icon

Setiap sesuatu adalah mengenai anda. Dari saat anda bangun pagi hingga saat anda masuk tidur pada malam hari, anda adalah nakhoda hidup anda — membuat pilihan bagaimana anda mahu berinteraksi dengan saat-saat dalam hidup.

Sepanjang pengalaman saya memerhati ribuan pemimpin, saya mengenali kalangan yang menikmati hidup yang lebih senang pada masa dahulu berbanding sekarang. Kalangan yang lain pula pernah terpaksa mengharungi cabaran demi cabaran tetapi kini menikmati hidup yang begitu senang, hinggakan orang ramai kurang percaya hidup mereka pada suatu ketika dahulu begitu penuh dengan onak dan duri.

Dua persoalan penting muncul di sini: apakah fokus mereka, dan bagaimana mereka berinteraksi dengan orang lain.

Mereka yang mempunyai kisah hidup silam yang perit amat sedar akan kepentingan membina perangkaian yang tulen. Mereka sedar mereka perlu menabur lebih banyak nilai daripada mengambil, dan mereka amat konsisten dengan hidup yang berorientasikan matlamat, dan sentiasa memaksimumkan setiap kesempatan.

Mereka yang berjaya tidak semestinya bekerja 24/7 tetapi mereka sentiasa bijak menggunakan masa dan sumber yang ada. Mereka sedar bahawa sementara mereka boleh mendapat bantuan daripada orang lain, akhirnya mereka sendirilah yang bertanggungjawab membentuk hidup sendiri dalam cara yang akan mengukir masa hadapan yang diidamkan mereka.

Jadi, INGAT:

Setiap sesuatu adalah mengenai diri anda. Ia adalah realiti anda, momen anda, masa hadapan anda. Apakah yang anda buat hari ini yang akan menambah nilai kepada hari esok anda?

Berkaitan: Mula Dengan Insan Cerminan Diri

Cadangan Buat Kamu